VLB Broodsnijmachines produceert moderne broodsnijmachines voor ambachtelijke bakkerijen en supermarkten. Het bedrijf werkt wereldwijd, heeft dealers in verschillende landen en heeft een sterke thuisbasis in Europa. De laatste tijd komen er meer en meer aanvragen vanuit Frankrijk. Directeur Riny van Oeffelen vertelt over zijn ervaringen.
‘In Frankrijk wordt de kwaliteit van de machines steeds bekender’, merkt van Oeffelen. ‘Onlangs mocht ik mee naar een klant in Bretagne, die problemen had om de juiste oplossing te vinden om meer broden in korte tijd te snijden. Onze vertegenwoordiger Thomas heeft deze klant voorgesteld het productieproces en de producten te komen bekijken.’ VLB ontwikkelde de vernieuwde VLB Speedmaster. Van Oeffelen: ‘Na een succesvolle test met deze machine, die uitermate geschikt is om authentiek brood met een stevige vloer en kruim goed te snijden, kocht de klant naast de VLB Speedmaster ook nog twee VLB Pano’s.’
Het bezoek aan deze klant was een inspirerende ervaring voor Riny van Oeffelen. ‘Het betrof een boerderij die is omgebouwd tot bakkerij en die zoveel mogelijk gebruik maakt van eigen biologisch verbouwde ingrediënten.’ De degen worden in houten troggen gemaakt en het rijzen gebeurt in rieten mandjes met jute. Na het rijsproces worden de broden met de handschieter in de hout gestookte oven gelegd.
Van Oeffelen: ‘Na het bakken van het brood wordt in dezelfde oven, zonder nogmaals op te stoken, het stuks goed en het banket gebakken. De gloeiende as die uiteindelijk overblijft, wordt in een ijzerbak onder de oven bewaard, zodat dit de andere dag gebruikt kan worden om het nieuwe hout in de oven weer te laten ontbranden.’
Na dit mooie proces helemaal gezien te hebben, werd het bezoek door eigenaresse Beatrice uitgenodigd om heerlijk te gaan lunchen. Riny van Oeffelen: ‘Het is prachtig als wij het zakelijke en nuttige met het aangename kunnen verenigen. Zoals tijdens deze lunch, met een in Frankrijk gebruikelijk bijpassend wijntje.’
Bekijk de vernieuwde Speedmaster hier.